Odkrywamy grzyby na nowo

wrz 18, 2023 | 0 komentarzy

Do niedawna o grzybach mówiło się, że nie mają żadnych wartości odżywczych, nie zawierają żadnych witamin i pierwiastków, za ich największą zaletę uznawano, że są niskokaloryczne.

👉Okazuje się, że to był błąd jest coraz więcej badań naukowych, które mówią, że grzyby zawierają bardzo dużo wartości odżywczych. 👉W Polsce największą popularnością cieszą się grzyby zarówno leśne jak i hodowlane takie jak: : pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, borowik szlachetny, pieprznik jadalny – inaczej kurka, gąska zielona, opieńka miodowa, czubajka kania, mleczaj rydz, gatunki koźlarzy, maślaków i podgrzybków.

✅Grzyby w 90% składają się w z wody, ponadto są ważnym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, cynk i miedź, a także witamin z grupy B – tiaminy (witaminy B1 ), ryboflawiny (witaminy B2 ), kwasu nikotynowego i biotyny; zawierają również niewielkie ilości białka.

✅Grzyby to również źródło witaminy D! ✅Grzyby, które są poddane działaniu światła słonecznego lub sztucznego światła w zakresie UV zmieniają ergosterol w ergokalcyferol czyli witaminę D2. Witamina D2 jest dobrze przyswajana w przewodzie pokarmowym, w stopniu podobnym do witaminy D3.

Jakie grzyby lubisz jeść❓czy te informacje o grzybach są dla Ciebie ciekawe❓

Ostatnie wpisy

Omega 3 pochodzenia roślinnego i zwierzęcego jaką jest różnica?

Omega 3 pochodzenia roślinnego i zwierzęcego jaką jest różnica?

Proces metabolizmu kwasów omega-3 w organizmie człowieka różni się nieco w zależności od źródła (roślinne vs. zwierzęce) oraz rodzaju kwasów tłuszczowych omega-3. Omega-3 pochodzące z roślin i zwierząt różnią się strukturą, a to wpływa na sposób, w jaki są...

 Jaja z chowu ściółkowego vs wolnowybiegowego – jak wybrać?

 Jaja z chowu ściółkowego vs wolnowybiegowego – jak wybrać?

Czy zwracacie uwagę na to jakie kupujecie jajka? Wiecie, że jajka mogą mieć różne numery na opakowaniach? Chów ściółkowy – kury są trzymane w zamkniętych kurnikach na ściółce, mają przestrzeń do poruszania się, ale bez dostępu do zewnętrznych wybiegów. Jaja mają numer...

Sylwia Bogdan

Hej, jestem Sylwia Bogdan – chemiczka i pasjonatka „zdrowej chemii”. Na co dzień doktorantka na wydziale chemii, gdzie zgłębiam tajniki natury i związków chemicznych. Na moim blogu znajdziesz praktyczne porady łączące naukę i ekologiczny styl życia. Razem odkrywajmy, że chemia nie tylko jest wszędzie wokół nas, ale może stać się naszym najlepszym przyjacielem w dążeniu do zdrowego życia. Dołącz do mnie i zobacz, jak nauka może być fascynująca i przydatna w codziennym życiu!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram Facebook TikTok