Do niedawna o grzybach mówiło się, że nie mają żadnych wartości odżywczych, nie zawierają żadnych witamin i pierwiastków, za ich największą zaletę uznawano, że są niskokaloryczne.
👉Okazuje się, że to był błąd jest coraz więcej badań naukowych, które mówią, że grzyby zawierają bardzo dużo wartości odżywczych. 👉W Polsce największą popularnością cieszą się grzyby zarówno leśne jak i hodowlane takie jak: : pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, borowik szlachetny, pieprznik jadalny – inaczej kurka, gąska zielona, opieńka miodowa, czubajka kania, mleczaj rydz, gatunki koźlarzy, maślaków i podgrzybków.
✅Grzyby w 90% składają się w z wody, ponadto są ważnym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, cynk i miedź, a także witamin z grupy B – tiaminy (witaminy B1 ), ryboflawiny (witaminy B2 ), kwasu nikotynowego i biotyny; zawierają również niewielkie ilości białka.
✅Grzyby to również źródło witaminy D! ✅Grzyby, które są poddane działaniu światła słonecznego lub sztucznego światła w zakresie UV zmieniają ergosterol w ergokalcyferol czyli witaminę D2. Witamina D2 jest dobrze przyswajana w przewodzie pokarmowym, w stopniu podobnym do witaminy D3.
Jakie grzyby lubisz jeść❓czy te informacje o grzybach są dla Ciebie ciekawe❓
0 komentarzy