5 rzeczy, których nie wiesz o pomidorach

sie 16, 2024 | 0 komentarzy

Obecnie trwa sezonu na pomidory, warto je jeść. Chociażby z powodu tych 5 faktów:

1️⃣Likopen – potężny antyoksydant: Pomidory są bogatym źródłem likopenu, karotenoidu nadającego im czerwony kolor. Likopen jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

2️⃣Witamina C w obfitości: Średni pomidor dostarcza około 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ten kluczowy składnik odżywczy wspiera układ odpornościowy, produkcję kolagenu i wchłanianie żelaza.

3️⃣Kwas cytrynowy i kwas jabłkowy: Pomidory zawierają naturalnie występujące kwasy organiczne, takie jak kwas cytrynowy i jabłkowy, które nadają im charakterystyczny smak i wspomagają trawienie.

4️⃣Unikalne fitoskładniki: Pomidory są bogate w fitoskładniki, takie jak chlorogenian i naringenina. Chlorogenian ma właściwości przeciwutleniające, a naringenina działa przeciwzapalnie.

5️⃣Zawartość potasu: Pomidory są doskonałym źródłem potasu, minerału niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca, mięśni i nerwów. Pomagają także w regulacji ciśnienia krwi.

Lubicie pomidory❓macie jakieś swoje przepisy na dania z pomidorami❓

Ostatnie wpisy

Omega 3 pochodzenia roślinnego i zwierzęcego jaką jest różnica?

Omega 3 pochodzenia roślinnego i zwierzęcego jaką jest różnica?

Proces metabolizmu kwasów omega-3 w organizmie człowieka różni się nieco w zależności od źródła (roślinne vs. zwierzęce) oraz rodzaju kwasów tłuszczowych omega-3. Omega-3 pochodzące z roślin i zwierząt różnią się strukturą, a to wpływa na sposób, w jaki są...

 Jaja z chowu ściółkowego vs wolnowybiegowego – jak wybrać?

 Jaja z chowu ściółkowego vs wolnowybiegowego – jak wybrać?

Czy zwracacie uwagę na to jakie kupujecie jajka? Wiecie, że jajka mogą mieć różne numery na opakowaniach? Chów ściółkowy – kury są trzymane w zamkniętych kurnikach na ściółce, mają przestrzeń do poruszania się, ale bez dostępu do zewnętrznych wybiegów. Jaja mają numer...

Sylwia Bogdan

Hej, jestem Sylwia Bogdan – chemiczka i pasjonatka „zdrowej chemii”. Na co dzień doktorantka na wydziale chemii, gdzie zgłębiam tajniki natury i związków chemicznych. Na moim blogu znajdziesz praktyczne porady łączące naukę i ekologiczny styl życia. Razem odkrywajmy, że chemia nie tylko jest wszędzie wokół nas, ale może stać się naszym najlepszym przyjacielem w dążeniu do zdrowego życia. Dołącz do mnie i zobacz, jak nauka może być fascynująca i przydatna w codziennym życiu!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram Facebook TikTok