Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Z tej okazji obalimy mit.
Szpinak zawiera czy nie zawiera dużo żelaza❓
👉Początkowo uznano, że szpinak jest bogaty w żelazo, co wynikało z błędnej interpretacji danych z XIX wieku oraz z publikacji naukowej z 1871 roku autorstwa doktora von Wolffa. Jednakże, ta informacja była oparta na niedoskonałych metodach badawczych, co sprawiło, że wyniki były nieprawidłowe.
Późniejsze badania, w tym prace profesora Arnolda Bendera, który opublikował treść mitu szpinakowego w 1972 roku, oraz profesora Terence’a Johna Hamblina, który w 1981 roku napisał satyryczny tekst w British Medical Journal, miały na celu obalenie tego mitu.
⭕️W rzeczywistości, szpinak zawiera żelazo, ale jego zawartość nie jest tak wysoka, jak wcześniej uznano.
❌Według badań, szpinak zawiera około 2,71 mg żelaza na 100 gram‼️
⭕️Mit szpinakowy jest tylko jednym z wielu mitów dietetycznych, które nadal są rozpowszechniane w społeczeństwie, pomimo obalania ich przez naukę.
✅Warto zaznaczyć, że choć szpinak nie jest tak bogaty w żelazo, jak sądzono, nadal jest cennym składnikiem diety ze względu na inne składniki odżywcze, takie jak witaminy (np. witamina A, K, C, kwas foliowy), minerały (np. magnez, potas) oraz błonnik.
Lubicie szpinak❓
Literatura:
- Mielewczik, M., & Moll, J. (2019). Spinach in Blunderland: How the myth that spinach is rich in iron became an urban academic legend. Annals of the History and Philosophy of Biology, 21, 61-142.
- Food Data Central (2019). Vegetables and Vegetable Products. Spinach. 4.01.2019.
- Hamblin, T. J. (1981). Fake. British medical journal (Clinical research ed.), 283(6307), 1671.
- Sutton, M. (2016). How the spinach, Popeye and iron decimal point error myth was finally bust. HealthWatch Newsletter, (101), 7.
- Biesalski, H. K., Chichili, G. R., Frank, J., Von Lintig, J., & Nohr, D. (2007). Conversion of β‐carotene to retinal pigment. Vitamins & hormones, 75, 117-130.
- Bender, A. (1972). The Wider Knowledge of Nutrition. Inaugural Lecture. October, 24.
- Wolff, E.T. (1871). Aschen-Analysen von landwirthschaftlichen Producten, Fabrik-Abfällen und wildwachsenden Pflanzen. Berlin. Wiegandt & Hempel.
0 komentarzy