Sezon na mandarynki i pomarańcze trwa w pełni🍋🍊🍊Myśle, że śmiało można powiedzieć, że to 13 potrawa wigilijna.
Nie wiem czy wiecie, ale cytrusy pryska się fungicydami (substancje grzybobójcze) i środkami konserwującymi takimi jak: imazalil, tiabendazol; ze względu na daleką podróż, zanim dotrą do Polski.
Co ciekawe w skórce pomarańczy 🍊wykryto wysokie stężenia konserwantów takich jak tiabendazol i imazalil, to w miąższu już nie.
W srodku cytrusa ilość tiabendazolu była niższa niż granica wykrywalności, dla imazalilu wynosiło 0,04 mg/kg pomarańczy (nalezy rozumieć jako poniżej ostrej dawki referencyjnej ARfD, która wynosi dla substancji 0,05 mg/kg asy ciała).
Jak myć cytrusy❓
Jeśli jemy miąższ cytrusów (skórek nie wykorzystujemy np. do ciast) trzeba tylko umyć owoce ciepłą (60-70 st. C) wodą za pomocą szczoteczki. Jeśli mimo wszystko boisz się, ze część środków chemicznych przeniknęła do wnętrza, możesz dodać do wody octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Następnie wypłukać owoce w sodzie oczyszczonej. Wtedy większość środków chemicznych zostanie wypłukana.
Czy myjecie cytrusy❓
0 komentarzy