Kilka ciekawostek na temat jarzębiny

paź 14, 2023 | 0 komentarzy

Jarzębina (Sorbus aucuparia) to roślina, która skrywa fascynujące tajemnice pod swoimi czerwonymi owocami. Jeśli przetłumaczymy jej łacińską nazwę to dowiemy się, że jest to jarzębina łowiąca ptaki. Jej charakterystyczne czerwone owoce zwabiały do siebie ptaki.

 

Oto kilka ciekawostek o tej wyjątkowej roślinie:

1. Skład Chemiczny: – Owoce jarzębiny są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. – Znajdziemy tu także kwasy organiczne, takie jak jabłkowy i winowy, które wpływają na smak i właściwości lecznicze. – Kwasy fenolowe i garbniki nadają jarzębinie właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

2. Lecznicze Zastosowanie: – Tradycyjnie jarzębinę wykorzystywano do leczenia przeziębień i grypy dzięki jej witaminowym właściwościom. – Dzięki obecności przeciwutleniaczy, jarzębina ma potencjał w walce z chorobami serca i miażdżycą.

3.Pielęgnuje skórę: -Ekstrakty z jarzębiny znajdziemy także w kosmetykach pielęgnacyjnych, ze względu na zdolność rozjaśniania skóry i przeciwdziałania starzeniu się. To tylko wycinek wiedzy na temat tej niezwykłej rośliny. Jarzębina to prawdziwa skarbnica korzyści zdrowotnych i naukowych odkryć.  Robicie jakieś przetwory z jarzębiny?zbieracie jesienią jarzębinę?

Ostatnie wpisy

Omega 3 pochodzenia roślinnego i zwierzęcego jaką jest różnica?

Omega 3 pochodzenia roślinnego i zwierzęcego jaką jest różnica?

Proces metabolizmu kwasów omega-3 w organizmie człowieka różni się nieco w zależności od źródła (roślinne vs. zwierzęce) oraz rodzaju kwasów tłuszczowych omega-3. Omega-3 pochodzące z roślin i zwierząt różnią się strukturą, a to wpływa na sposób, w jaki są...

 Jaja z chowu ściółkowego vs wolnowybiegowego – jak wybrać?

 Jaja z chowu ściółkowego vs wolnowybiegowego – jak wybrać?

Czy zwracacie uwagę na to jakie kupujecie jajka? Wiecie, że jajka mogą mieć różne numery na opakowaniach? Chów ściółkowy – kury są trzymane w zamkniętych kurnikach na ściółce, mają przestrzeń do poruszania się, ale bez dostępu do zewnętrznych wybiegów. Jaja mają numer...

Sylwia Bogdan

Hej, jestem Sylwia Bogdan – chemiczka i pasjonatka „zdrowej chemii”. Na co dzień doktorantka na wydziale chemii, gdzie zgłębiam tajniki natury i związków chemicznych. Na moim blogu znajdziesz praktyczne porady łączące naukę i ekologiczny styl życia. Razem odkrywajmy, że chemia nie tylko jest wszędzie wokół nas, ale może stać się naszym najlepszym przyjacielem w dążeniu do zdrowego życia. Dołącz do mnie i zobacz, jak nauka może być fascynująca i przydatna w codziennym życiu!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram Facebook TikTok